Hvad er Rolfing?

Ida Rolf rolfing Tairo Klinik

Ida P. Rolf

Rolfing Strukturel Integration er en behandlingsform, som blev grundlagt af Ida P. Rolf tilbage i 1960’erne. Rolfing forbedrer din krops struktur, holdning og bevægelse ved at frigøre spændinger og uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre. Rolfing er kendetegnet ved at arbejde med bindevævet på en sådan måde at kroppens struktur og funktion ændres. Dette gør Rolferen ved at behandle strategiske områder af kroppen på en sådan måde at kroppen kan finde en ny tilstand af balance eller ligevægt. Typisk går behandlingsforløbet over 10 behandlinger hvor formålet er at maksimere klientens kropslige og mentale velvære.

 

Rolfing er en behandlingsform som specialiserer sig i kropsholdning og kroniske smerter. Behandlingen er unik i det den arbejder med hele kroppen, således at et problem altid bliver betragtet i relation til andre kropsdele. Rolfing bruger en unik kombination af bindevævsteknikker og bevægelse til at skabe de ændringer som den individuelle person har brug for. Der lægges også stor vægt på at klienten gør det nødvendige hjemmearbejde for at skabe vedvarende resultater.

 

Rolfing arbejder på forkortede muskler og bindevæv, som kommer af enten mangel på aktivitet (såsom stillesiddende kontorarbejde eller lang skadespause) eller for repetitiv en aktivitet (f.eks. at løbe 20 km om dagen gennem en lang periode). Begge ekstremer får nemlig musklerne til at blive kortere og mere komprimerede, hvilket umuliggør flydende og ubesværet bevægelse. Rolfing dekomprimerer kroppen, genopretter dens naturlige smidighed og balancerer muskelforbindelser på tværs af led, så din krop forbliver i lod og kan bevæge sig ubesværet og med lethed.

 

Filosofien bag Rolfing

 

Rolfing som sådan kan ikke rigtig kaldes en ”teknik”. Det er meget mere en holistisk måde at anskue menneskekroppen og alt andet levende for den sags skyld. Det er et perspektiv som giver os mulighed for at se relationer i menneskekroppen som analytisk tænkning ikke altid giver os mulighed for. Man kan således sige at Rolfing® forsøger at ”se” fænomenet som er foran os snarere end at forstå det. Hvis man ser på lægevidenskab eller fysioterapi, så ser man en tendens mod det at ville forstå fænomenet, men desværre er det ofte denne intention som som ikke giver os mulighed for rigtig at ”se” fænomenet. Istedet ender vi med at se projektioner af vores egne teoretiske forkundskaber.

 

Rolfing Tairo Klinik

 

Man kan således sige at Rolfing® forsøger at finde et perspektiv eller en ”holdning” som giver os mulighed for at træde et skridt tilbage og således lade fænomenet komme til os, dvs. lade fænomenet tale til os i dets eget sprog snarere end det sprog (teori) som vi ønsker det skal passe ind i.

 

Rolfing Tairo KlinikDet helt unikke ved Rolfing® er den tanke at tyngdekraften er vores væsentligste værktøj. Vi arbejder mod at forbedre forholdet mellem forskellige kropsdele således at de bedre kan understøtte hinanden, men i sidste ende er det tyngdekraften som fortæller os om vi er på rette spor. Det er således ikke Rolferen som sådan som får helingen til at finde sted. Det er klientens forbedrede relation til tyngdekraften som over tid faciliterer heling.

 

“This is the gospel of Rolfing: When the body gets working appropriately, the force of gravity can flow through. Then, spontaneously, the body heals itself”. – Ida Rolf

 

En mere konkret gennemgang af hvordan man arbejder med Rolfing® kan findes under 10-serien.

 

Rolfing Tairo Klinik

Ofte stillede spørsmål

Om Rolfing

Hvad skal jeg medbringe?
Du skal kun medbringe et lagen til massagebriksen.
Skal jeg medbringe specielt tøj til behandlingen?
Nej, det skal du ikke. Rolfing behandlinger foregår normalt i klientens undertøj. Det er bedst hvis kvinder har en normal bh på, og ikke sports bh’er, da disse ofte er i vejen for det arbejde som skal laves omkring rygsøjlen.
Hvorfor Rolfing?
Fordi du med Rolfing går ind til et projekt, hvor du opfordres til at tænke holistisk omkring din krop. Dine problemer vil altid blive betragtet i en større kontekst og arbejdet skuer altid udover de umiddelbare problemer med henblik på at bringe din krop til et overordnet bedre funktionsniveau.
Hvem kan få gavn af Rolfing?
Alle kan få gavn af Rolfing. Uanset om du har smerter eller ej vil du kunne få gavn af Rolfing. Det overordnede mål med Rolfing er at få kroppens dele til at forholde sig bedre til hinanden. Dette gør vi gennem en forbedring af struktur og funktion.

Typisk hjælper Rolfing meget på kroniske smerter, da en overordnet forbedring af kroppen funktion leder til en udbedring af de forhold som skaber den kroniske smerte. Ofte er det nemlig ikke i leddet selv at årsagen er at finde.

Disse problemer kan således adresseres med Rolfing:

 • Spændingshovedpine/Migræne
 • Nakke- og skuldersmerter
 • Generelle muskelspændinger
 • Idrætsskader
 • Gener fra ulykker, fald og slag
 • Nedsat bevægelighed i led
 • Tennisalbue/Golfalbue
 • Musearm
 • Frossen skulder
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Rygproblemer
 • Iskias
 • Skoliose
 • Krum ryg
 • Problemer med balance
 • Dårlig kropsholdning
 • og meget mere.
Hvad er forskellen mellem Rolfing og traditionel massage?
Måden vi behandler på og måden vi anskuer kroppen på er afgørende anderledes.

Massage er rigtig godt for afslapning. Det skaber ro i din krop og det fremmer din overordnede cirkulation i kroppen. Dette er vigtige aspekter af kropsarbejde, men det er ikke Rolfing.

Rolfing handler om at forbedre struktur med henblik på bedre funktion. For at gøre dette indtager vi et bestemt perspektiv der inddrager hele kroppen. Vi stiller spørgsmålet: hvad har denne krop brug for, hvis den skal have en bedre balance mellem dens enkelte dele, og derefter går vi systematisk til værks gennem 10-serien. I modsætning til massage er klienten en aktiv del af behandlingen. Vi arbejder sammen med henblik på at nå klientens mål samt det overordnede mål: strukturel integration.

Er det nødvendigt at skrive sig op til hele 10-serien? Kan jeg også få enkeltbehandlinger?
Jeg anbefaler helt sikkert 10-serien til alle, men jeg er fleksibel og kan også arbejde uden for rammerne af 10-serien. Hvis du kommer med en specifik skade kan vi arbejde med det og forsøge at forbedre funktionen, men nogle gange vil det være nødvendigt at arbejde med større perspektiver. Der er således tale om en slags specialiseret sportsmassage, som målrettet arbejder mod at genoprette musklernes funktion idet vi bruger bevægelse og stræk af bindevæv.

Mine enkeltbehandlinger vil således også være holistiske, men man kan selvfølgeligt ikke arbejde i det samme store perspektiv som man kan indenfor 10-serien. Så overordnet set vil jeg godt gå med til at arbejde uden for 10-serien, men det er vigtigt at vi i denne kontekst får etableret klientens mål og engagement, så forløbet kan planlægges ordentligt.

Er Rolfing også godt for børn og teenagere?
Ja, det er det. Om end mange tror at børn ikke har brug for behandlinger, så kan de også have ondt. Det kan være relateret til vækst, ulykker, følelsesmæssig stress og deslige. Det gode ved at arbejde med børn er at forandringer ofte kan finde sted meget hurtigere end hos voksne. Børn har endnu ikke brugt så meget tid på at forankre de mønstre i deres kroppe som giver smerte og det er derfor også lettere for dem at komme af med dem.

Man skal også huske at vi begynder at skabe vores kropslige identitet i en meget tidlig alder, dvs. den måde vi står og sidder på, den måde vi bevæger os på i vores hverdag og så videre. Derfor er det utroligt frugtbart at arbejde med børn, da man tidligt kan gå ind og hjælpe dem i en retning mod overordnet bedre sundhed. Arbejdet med børn er således en chance for at gøre en betydelig forskel for resten af deres voksne liv.

Gør Rolfing ondt?
Ja og nej. Rolfing gør ondt på nogle og er meget behageligt for andre. Ofte afspejler smerten det behov som kroppen har for at modtage behandlingen. Dette betyder dog ikke at vi søger smerten. Rolferen og klienten er i konstant dialog for at finde det niveau som virker bedst for klienten. Det er vigtigt at forstå at Rolfing er sam-arbejde. Der er ikke bare tale om at Rolferen arbejder på klienten. Tværtimod, klienten er en aktiv del af behandlingen, hvilket understreger behovet for at finde det niveau som bedst muligt stimulerer dette sam-arbejde. At arbejde så hårdt at klienten ikke kan være nærværende med arbejdet vil i dette perspektiv ikke kunne kaldes Rolfing, da det snarere mod-arbejder den proces klienten er i.

Med andre ord: Smerte kan accepteres, men ikke på bekostning af klientens nærvær.

Er Rolfing godt for sportsfolk og atleter?
Sportsfolk presser deres krop til det yderste. Det gør de for at opnå de bedste resultater inden for deres foretrukne sportsform. Den daglige træning udsætter deres krop for den samme type bevægelse og belastning, igen og igen. Dette er i og for sig i orden, men det er vigtigt at denne træning ikke reducerer det potentiale for bevægelse som man har i kroppen; det er vigtigt at træningen forbliver en ressource for udøveren og ikke et gentagent dagligt slid på kroppen. Her er det, at Rolfing kan hjælpe, idet Rolfing åbner op for nye bevægelsesmuligheder, dvs. at gennem arbejde med fascia og funktion giver Rolfing sportsmanden et større råderum for sin fysiske udfoldelse. Disse forandringer mærker sportsmanden typisk meget hurtigt, idet de er meget følsomme overfor kroppens umiddelbare præstationsevne. Den professionelle sportsmand vil forøge sin hurtighed, flow og smidighed sammen med en reduktion af skader.

Her er en artikel om Rolfing og sport (på engelsk): How Rolfing can help endurance athletes

Er Rolfing dækket af sygesikringen?
Nej, i Danmark kan man ikke få støtte fra sygesikringen til Rolfing, men i andre lande dækkes store dele af omkostningerne, f.eks. i Schweiz (Rolfing Verband Schweiz).

Vi har dog erfaring for at forsikringsselskaber i nogle tilfælde dækker Rolfing. Hvis du er i tvivl, så kontakt din sundhedsforsikring.

Pin It on Pinterest