Hvad er Rolfing?
Rolfing Strukturel Integration er en behandlingsform, som blev grundlagt af Ida P. Rolf tilbage i 1960’erne. Rolfing forbedrer din krops struktur, holdning og bevægelse ved at frigøre spændinger og uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre. Rolfing er kendetegnet ved at arbejde med bindevævet på en sådan måde at kroppens struktur og funktion ændres. Dette gør Rolferen ved at behandle strategiske områder af kroppen på en sådan måde at kroppen kan finde en ny tilstand af balance eller ligevægt. Typisk går behandlingsforløbet over 10 behandlinger hvor formålet er at maksimere klientens kropslige og mentale velvære.
Rolfing er en behandlingsform som specialiserer sig i kropsholdning og kroniske smerter. Behandlingen er unik i det den arbejder med hele kroppen, således at et problem altid bliver betragtet i relation til andre kropsdele. Rolfing bruger en unik kombination af bindevævsteknikker og bevægelse til at skabe de ændringer som den individuelle person har brug for. Der lægges også stor vægt på at klienten gør det nødvendige hjemmearbejde for at skabe vedvarende resultater.
Rolfing arbejder på forkortede muskler og bindevæv, som kommer af enten mangel på aktivitet (såsom stillesiddende kontorarbejde eller lang skadespause) eller for repetitiv en aktivitet (f.eks. at løbe 20 km om dagen gennem en lang periode). Begge ekstremer får nemlig musklerne til at blive kortere og mere komprimerede, hvilket umuliggør flydende og ubesværet bevægelse. Rolfing dekomprimerer kroppen, genopretter dens naturlige smidighed og balancerer muskelforbindelser på tværs af led, så din krop forbliver i lod og kan bevæge sig ubesværet og med lethed.
Filosofien bag Rolfing
Rolfing som sådan kan ikke rigtig kaldes en ”teknik”. Det er meget mere en holistisk måde at anskue menneskekroppen og alt andet levende for den sags skyld. Det er et perspektiv som giver os mulighed for at se relationer i menneskekroppen som analytisk tænkning ikke altid giver os mulighed for. Man kan således sige at Rolfing® forsøger at ”se” fænomenet som er foran os snarere end at forstå det. Hvis man ser på lægevidenskab eller fysioterapi, så ser man en tendens mod det at ville forstå fænomenet, men desværre er det ofte denne intention som som ikke giver os mulighed for rigtig at ”se” fænomenet. Istedet ender vi med at se projektioner af vores egne teoretiske forkundskaber.
Man kan således sige at Rolfing® forsøger at finde et perspektiv eller en ”holdning” som giver os mulighed for at træde et skridt tilbage og således lade fænomenet komme til os, dvs. lade fænomenet tale til os i dets eget sprog snarere end det sprog (teori) som vi ønsker det skal passe ind i.
Det helt unikke ved Rolfing® er den tanke at tyngdekraften er vores væsentligste værktøj. Vi arbejder mod at forbedre forholdet mellem forskellige kropsdele således at de bedre kan understøtte hinanden, men i sidste ende er det tyngdekraften som fortæller os om vi er på rette spor. Det er således ikke Rolferen som sådan som får helingen til at finde sted. Det er klientens forbedrede relation til tyngdekraften som over tid faciliterer heling.
“This is the gospel of Rolfing: When the body gets working appropriately, the force of gravity can flow through. Then, spontaneously, the body heals itself”. – Ida Rolf
En mere konkret gennemgang af hvordan man arbejder med Rolfing® kan findes under 10-serien.
Ofte stillede spørsmål
Om Rolfing
Hvad skal jeg medbringe?
Skal jeg medbringe specielt tøj til behandlingen?
Hvorfor Rolfing?
Hvem kan få gavn af Rolfing?
Typisk hjælper Rolfing meget på kroniske smerter, da en overordnet forbedring af kroppen funktion leder til en udbedring af de forhold som skaber den kroniske smerte. Ofte er det nemlig ikke i leddet selv at årsagen er at finde.
Disse problemer kan således adresseres med Rolfing:
- Spændingshovedpine/Migræne
- Nakke- og skuldersmerter
- Generelle muskelspændinger
- Idrætsskader
- Gener fra ulykker, fald og slag
- Nedsat bevægelighed i led
- Tennisalbue/Golfalbue
- Musearm
- Frossen skulder
- Karpaltunnelsyndrom
- Rygproblemer
- Iskias
- Skoliose
- Krum ryg
- Problemer med balance
- Dårlig kropsholdning
- og meget mere.
Hvad er forskellen mellem Rolfing og traditionel massage?
Massage er rigtig godt for afslapning. Det skaber ro i din krop og det fremmer din overordnede cirkulation i kroppen. Dette er vigtige aspekter af kropsarbejde, men det er ikke Rolfing.
Rolfing handler om at forbedre struktur med henblik på bedre funktion. For at gøre dette indtager vi et bestemt perspektiv der inddrager hele kroppen. Vi stiller spørgsmålet: hvad har denne krop brug for, hvis den skal have en bedre balance mellem dens enkelte dele, og derefter går vi systematisk til værks gennem 10-serien. I modsætning til massage er klienten en aktiv del af behandlingen. Vi arbejder sammen med henblik på at nå klientens mål samt det overordnede mål: strukturel integration.
Er det nødvendigt at skrive sig op til hele 10-serien? Kan jeg også få enkeltbehandlinger?
Mine enkeltbehandlinger vil således også være holistiske, men man kan selvfølgeligt ikke arbejde i det samme store perspektiv som man kan indenfor 10-serien. Så overordnet set vil jeg godt gå med til at arbejde uden for 10-serien, men det er vigtigt at vi i denne kontekst får etableret klientens mål og engagement, så forløbet kan planlægges ordentligt.
Er Rolfing også godt for børn og teenagere?
Man skal også huske at vi begynder at skabe vores kropslige identitet i en meget tidlig alder, dvs. den måde vi står og sidder på, den måde vi bevæger os på i vores hverdag og så videre. Derfor er det utroligt frugtbart at arbejde med børn, da man tidligt kan gå ind og hjælpe dem i en retning mod overordnet bedre sundhed. Arbejdet med børn er således en chance for at gøre en betydelig forskel for resten af deres voksne liv.
Gør Rolfing ondt?
Med andre ord: Smerte kan accepteres, men ikke på bekostning af klientens nærvær.
Er Rolfing godt for sportsfolk og atleter?
Her er en artikel om Rolfing og sport (på engelsk): How Rolfing can help endurance athletes
Er Rolfing dækket af sygesikringen?
Vi har dog erfaring for at forsikringsselskaber i nogle tilfælde dækker Rolfing. Hvis du er i tvivl, så kontakt din sundhedsforsikring.