ondt i knæ

Knæsmerter kan være røvirriterende. De forhindrer en i så mange ting. I dag vil jeg fortælle dig, hvordan jeg hjalp en af mine klienter af med knæsmerter og gav hende den viden der skulle til for at forblive smertefri. I dette indlæg vil jeg beskrive et patientforløb, hvor patienten kom ind med smerter fortil i det højre knæ. 

Vedkommende var 33 år gammel, kvinde, relativt aktiv og hun havde smerter fortil i det højre knæ. 

For ca. et år tilbage var hun begyndt at træne op til et halv-marathon og havde i den forbindelse fået ondt i knæet.Hun gjorde hvad de fleste ville gøre. Hun gav det lidt ro for at se om det ikke ville blive bedre af sig selv. Det blev ganske vist lidt bedre, men lige siden er smerterne blusset op hver gang hun begyndte at løbe igen. 

På det seneste var smerterne også begyndt at vise sig når hun gik på trapper, og i særdeleshed hvis hun bar rundt på sin datter. Så nu skulle der gøres noget ved det. 

Hun kontaktede mig, fik en tid og så kiggede jeg på hende. Det første skridt var at finde ud af hvad årsagen var, hvilket ikke er det samme for alle. Jeg lavede nogle grundlæggende test, hvor jeg så hvordan hun bevægede knæ, ankler, hofter og rygsøjle. 

Hun havde fin bevægelighed over det hele, men fik ubehag fortil i knæet hvis hun skulle lave en relativ dyb knæbøjning (ligesom hvis du skulle sidde ned på en lav stol). 

Vi havde brug for flere test. Jeg testede herefter musklerne omkring knæet og så at hun ikke var god til at bruge musklerne på bagsiden af knæet. Musklerne på forsiden af knæet kunne hun fint aktivere, men det gjorde ondt ved større belastning når hun skulle strække knæet mod modstand. 

Og her kom vi til roden af problemet

Fordi musklerne på bagsiden ikke fungerede som de skulle, så begyndte hun at bevæge sig mere på en måde, som favoriserede brug af lårmusklerne. Det skabte en kompensation for hende, hvor hun begyndte at bruge lårmusklerne for meget og efter noget tid gav det smerter i knæet. Der er jo ikke nogen som bryder sig om at gøre alt arbejdet selv, vel? 

Trælst, men mekanismen bag skaden var forståelig. 

Vi havde nu en ide om, hvad vi skulle gøre. Jeg adresserede problemet ved først at bruge nogle Rolfing teknikker til at afspænde muskler og bindevæv omkring forsiden af knæet, så de igen kunne fungere hensigtsmæssigt uden at give smerte, men samtidigt vidste jeg også at dette ikke ville være nok. Nu havde hun ganske vist færre smerter, men hvis hun ikke fik forbedret musklerne på bagsiden af knæet, så ville det gamle mønster tage over igen

Derfor sammensatte vi et hjemmeprogram, hvor hun først skulle afspænde musklerne på forsiden af knæet (et særligt lårstræk). 

Herefter skulle hun aktivere musklerne på bagsiden af knæet med en type bro, som rammer det område specifikt. 

Til sidst fik hun en øvelse, som skulle hjælpe hende til at integrere alt dette ind i normale dagligsdagsaktiviteter, såsom gang og løb, hvor hun havde fokus på at få de rette muskler til at arbejde og skabe strukturel integritet ned gennem HELE benet, så alt kunne arbejde sammen

Det lyder måske som meget, men der var faktisk kun tale om et 5-10 minutters program dagligt.

Og fik hun resultater? Det kan du tro hun gjorde!

Efter 4 uger med behandling en gang om ugen og med nogle få ekstra løbespecifikke øvelser var hun i gang med at løbe igen uden smerte. Nu er hun ikke alene smertefri – hun har også lært hvordan hun skal forebygge at problemet opstår igen.  

Kender du nogen der har brug for hjælp til at komme ud at løbe igen?

Så få dem til at ringe til mig, så jeg kan finde ud af årsagen til deres specifikke smerter og skabe en plan for hvordan vi kommer den smerte til livs.  

Kategorier

Om Kasper

Om Kasper

Jeg er kropsnørd af passion og profession og ejer af Tairo Klinik og Buteyko Center i Aarhus, hvor jeg hjælper folk med alle slags problemer til at blive smertefri og finde balance i deres kroppe.

Jeg er uddannet på The Rolf Institute of Structural Integration i USA. Jeg har taget mere end 40 supplerende kurser og har 5000 behandlingstimer bag mig.

Pin It on Pinterest