fbpx

Det er efterår igen, og i vores familie betyder det suppesæson. 

I dag vil jeg gerne dele vores opskrift på kraftbensbouillon med dig. Det spiser vi meget i de kolde måneder. Ikke alene smager det godt, men det er også fyldt med næringsstoffer fra oksekraftben og grøntsager.

Opskriften er meget simpel.

Ingredienser:

Mængder til ca. 10 liter bouillon.

Hvis det er muligt, skal alle ingredienser være økologiske.

  • 3-4 gulerødder
  • 2-3 kartofler
  • 2 løg
  • 1 selleri
  • 3 pastinakker
  • 1-2 zucchini
  • 2 porrer
  • 1 kg oksekraftben

Du kan også vælge at tilføje kylling eller andre grøntsager. 

Tilberedning

Skræl gulerødder, kartofler, løg og pastinakker.

Skyl resten af grøntsagerne godt og skær dem i halve, hvis de er for store til gryden. 

Vi koger normalt oksekraftben separat i en trykkoger, fordi det hjælper med at trække næringsstofferne bedre ud og forkorter kogetiden, men du kan også tilføje dem til hovedgryden. Kraftbenene vil frigive en masse fedt, så for at holde bouillonen ren kan du vælge at koge dem separat. I trykkogeren giver jeg den 2 timer. Hvis du ikke har en trykkoger, så husk på, at jo længere tid jo bedre (vi lader den ofte stå i 6-7 timer, når vi gør det i gryden)

Kom alle grøntsagerne i en stor gryde og fyld den med vand.

Bring det tæt på at koge og lad det simre tildækket med låg i flere timer. Jeg vil sige minimum 2 timer for grøntsagerne, men vi plejer at lade det simre fra morgen til lige før aftensmad.

Når bouillonen er klar, fjerner du alle grøntsagerne fra gryden og sier bouillonen for at fjerne eventuelle grøntsagsstykker.

Fjern kraftbenene fra den anden gryde og si bouillonen. Du vil bemærke store fedt “pletter” i vandet, og det er en god ting! Der er masser af gode fedtstoffer i dem.

Bland begge bouilloner sammen, tilsæt lidt salt efter smag, og så er du færdig!

Normalt laver vi en masse bouillon på én gang og fryser så 2 liters portioner ned for at have nemme måltider senere 🙂

For at nyde suppen, så tilsæt hvad du kan lide. Vi tilsætter nogle gange kød- og melboller og lidt suppeurter, andre gange små pastaer og nogle hjemmelavede kødboller… og hvis man er forkølet er det også lækkert at drikke bouillonen ren af et krus 🙂

Bon appetit!

Pin It on Pinterest