Sidste weekend tog jeg til sundhedsmessen ”Sund livsstil”. Jeg så mange interessante ting, men var specielt glad ved at se at et produkt jeg selv har haft kigget på gennem lang tid nu endelig er kommet til Danmark. Caspar Frausing, fysioterapeut i Vanløse, har valgt at blive forhandler af holdningstrøjen fra Intelliskin og EBA.  I kan finde flere oplysninger om holdningstrøjen på Caspars hjemmeside: www.casparf.dk

I det følgende vil jeg gerne fortælle lidt om mine tanker omkring denne holdningstrøje. Det er ikke tanker som jeg har lagt mig helt fast på (så de kan ændre sig efterhånden), men blot overvejelser som jeg føler andre kunne få glæde af, så jeg har valgt at dele dem.

Hvad gør holdningstrøjen? Hvordan virker den?

Holdningstrøjen vil forbedre din kropsholdning, i det den aktiverer dine rygmuskler. Du vil således blive mere rank. Den virker ved at trække skuldrene blidt tilbage (det er ikke noget rigtigt træk, men mere en påmindelse om hvor skuldrene skal være) samtidig med at den stimulerer kroppens proprioceptive system, dvs. det system som giver kroppen oplysninger om hvor den er i rummet. Dette fører til at rygmusklerne aktiveres. Nedenfor er et billede af en kvinde som bruger trøjen/bh’en.

intelliskin posture picture

Fordele og ulemper

Umiddelbart kan jeg rigtig godt lide trøjen. Jeg kan godt lide konceptet og hensigten med den. I det følgende vil jeg prøve kort at gennemgå mine tanker angående fordelene og ulemperne ved trøjen.

Hvorfor kan jeg lide den? Jeg kan lide den fordi den er med til at rette op på et af de største problemer i vores moderne samfund, nemlig dårlig kropsholdning. Dårlig kropsholdning skaber kroniske smerter af alle mulige variationer, nervesmerter, forårsager dårlig cirkulation, forværrer balancen og således også vores overordnede koordination. Dårlig kropsholdning er begyndelsen af en ond cirkel, der skaber debiliterende smerter og som er svær at komme ud af igen.

Hvorfor er det svært? Det er svært fordi den dårlige kropsholdning er blevet en del af vores identitet. Det er svært for os at genkende den og ændre den fordi den er en indgroet del af os. Holdningstrøjen er god fordi den hjælper os med at huske at bruge de muskler, som er essentielle for vores vertikale organisation i kroppen.

Hvor har jeg mine tvivl i forhold til holdningstrøjen?

Jeg synes den er rigtig god, men vær opmærksom på hvad den er. Den er et redskab! Og den skal bruges som sådan, i mine øjne. Så brug den ikke for meget, og vær opmærksom på hvad trøjen kan fortælle dig, dvs. hvad din krop kan lære fra trøjen. For mig handler trøjen om uddannelse af kroppen, men ved uddannelse er det også vigtigt at man får pause, at man i hviletilstand kan fordøje de nye oplysninger. Samtidig erstatter trøjen heller ikke den aktive eksperimentering, som fører til en forståelse af hvad jeg som individ har brug for. Den er til gengæld en rigtig god hjælp.

Du får trøjen på og du bliver mere rank. Det er fantastisk! Men du er stadig nødt til at stille dig selv spørgsmålet: hvordan falder vægten gennem mine ankler, knæ og hofter? Ved at blive mere rank i overkroppen er der ingen tvivl om at vægtdistributionen i benene ændrer sig. Det er en simpel nødvendighed. I den forbindelse kan der opstå problemer hvis der er restriktioner, som ikke tillader disse dele at ændre sig. Det kunne være en stiv eller skadet ankel. I dette tilfælde vil denne skade eller restriktion føre til større belastning på de omkringliggende led og muskler, da de nu er nødt til at gøre det arbejde som anklen ikke kunne. Derfor er det vigtigt at man får kigget på disse områder også, når man begynder at bruge holdningstrøjen. Dette er således ingen grund til ikke at bruge holdningstrøjen. Det er blot ting som man i mine øjne skal være opmærksom på når man begynder at bruge den, således at man ikke stiller større krav til kroppen end kroppen er klar til at håndtere.

Netop her er det at en behandlingsform som Rolfing kunne være det helt rette, i det Rolfere systematisk arbejder kroppen igennem med henblik på at skabe mere ranke og oprejste individer. Hver gang vi foretager en ændring i din kropsorganisation, så går vi til det næste område, som nu pr. definition er nødt til at ændre sig. Således sikrer vi at kroppen kan følge med til de forandringer vi ønsker fra den. På samme måde kan man få mere udbytte af holdningstrøjen, hvis man arbejder med andre områder end blot overkroppen.

I Rolfing arbejder vi systematisk med kropsholdning. Vi forbereder kroppen på en sådan måde at alle de ændringer vi laver får støtte andetsteds fra i kroppen. På den måde ender kroppen ikke med at afvise de ændringer vi har foreslået den. Her er et eksempel på en mand som har gennemgået 10-serien.

Rolfing before and after 10-series

Som vi tydeligt kan se så er manden blevet betydeligt rankere. Vægten falder mere harmonisk ned gennem kroppen, hovedet hviler på nakken, der er et godt løft gennem forsiden af kroppen og god aktivering af rygmusklerne. Det er samtidigt tydeligt at se at strukturerne i benene har ændret sig efterhånden som manden er blevet mere og mere rank.

Når man tager holdningstrøjen på, så ændrer man på kropskonfigurationen i den øvre del. Derfor er den nedre del nødt til at ændre sig også, da vægten vil blive distribueret anderledes. Men spørgsmålet er om kroppen i alle tilfælde er klar til det! Hvis kroppen kan omstille sig, så er det godt. Hvis den ikke kan, vil det føre til kompensationsmønstre, hvor ellers funktionelle led vil blive belastet ekstra, da andre dysfunktionelle led ikke kan tilpasse sig den nye arbejdsbyrde. Hvis man sammenligner de to billeder, så vil man tydeligt kunne se at vægten nu falder anderledes gennem hofte, knæ og ankler. Manden på billedet er gået igennem en Rolfing 10-serie og er således klar til at integrere ændringerne og tage ejerskab af sin krop.

Er din krop klar?

Vi taler ikke blot om restriktioner. Hvad med vaner? Hvad nu hvis jeg er vant til ikke at bruge min højre skulder så meget pga. en gammel skade? Jeg er helt med på at holdningstrøjen vil kunne hjælpe idet stabiliteten gennem skulderleddet vil blive bedre når rygmuskulaturen støtter skulderfunktionen. På den vis er holdningstrøjen rigtig god. Men hvad nu hvis restriktionen ligger i bindevævet, hvad nu hvis musklerne i skulderen mangler differentation (dvs. hvilke muskler gør hvad, og kan de gøre det uden at hive for meget i hinanden).  I det tilfælde er jeg mere skeptisk i forhold til om holdningstrøjen vil virke. Det kan godt være at den vil virke, men nok ikke så hurtigt. Manuel manipulation, såsom Rolfing, vil kunne få den proces gjort meget hurtigere.

(Jeg frygter også at man ved at styrke støttemuskulaturen rent faktisk tillader at en dysfunktion andetsteds ikke bliver løst, dvs. at skulderen måske kan gøre mere, men at problemet i skulderleddet ikke bliver løst. Dette er godt på kort sigt, men hvad med det lange løb? Jeg er nødt til at sige at jeg ikke kender svaret, men at jeg ikke desto mindre stadig synes at holdningstrøjen er en god ide. Prøv den, leg med den, men forhold dig kritisk og spørg ind til hvad din krop har brug for for at få maksimalt udbytte!)

Fordele

  • Proprioceptivt feedback system som aktiverer rygmusklerne
  • Giver dig en rank holdning.
  • Giver en mere ligelig vægtdistribution gennem kroppens vægtbærende led ved at ændre på holdningen i overkroppen.

Ulemper

  • Løser ikke nødvendigvis de dysfunktioner som du har, dvs. gamle skader bliver ikke nødvendigvis bedre.
  • Garanterer ikke at ben og hofter kan følge med til de ændringer som sker i overkroppen. Kan således forårsage smerter i form af at andre led/muskler kommer på overarbejde i det de skal tilpasse sig en ny arbejdsbyrde uden at være klar til det.
  • Hvilke muskler er det vi ønsker at aktivere i kroppen? Holdningstrøjen erstatter ikke at man selv tager stilling til hvad der er godt for en. For rigtigt at kunne nå til bunds i disse ting er det godt at komme i dialog med en ekspert på området.

Konklusion

Prøv holdningstrøjen, se hvad den gør for dig, men husk at din krop vil takke dig hvis du sikrer dig at den er klar til at tage den nye arbejdsbyrde på sig. Lyt til din krop. Det kan være at holdningstrøjen er det helt rigtige for dig, men det kan også være at din krop ikke bryder sig om den. Det er noget du personligt må tage stilling til.

Hvis du vil se mere om hvordan man systematisk kan arbejde med kropsholdning gennem et individualiseret forløb, så læs mere om Rolfing Strukturel Integration her.

Hvis du vil vide mere om 10-serien så læs mere her.

Hvis du vil mere om Rolfing og Sport, så læs mere her.

Pin It on Pinterest