I sidste weekend var jeg så heldig at prøve en yogaform, som jeg endnu ikke havde prøvet, nemlig Yin Yoga. Kristine Marie Rost havde udbudt en introduktionsworkshop i Yin Yoga og jeg tænkte at jeg hellere måtte prøve det. Jeg havde hørt lidt om det i forvejen, men var stadig ikke helt klar på hvordan det ville foregå. Jeg havde hørt at Yin Yoga havde stor fokus på bindevæv og at man med hjælpemidler ville tilbringe lang tid i hver position. Af en eller anden grund forbandt jeg det derfor med restorativ yoga (en slags yoga som fokuserer rigtig meget på afspænding). Der viste det sig at jeg var helt galt på den!

Vi startede med at Kristine Marie Rost fortalte os lidt om baggrunden for Yin Yoga, hvordan Yin Yoga var opstået som en stilart der skulle komplementere mere bevægelsesorienterede yoga-stilarter. Man kan således sidestille Yin med det rolige, det stille, det hvilende, mens Yang handler om aktivitet og bevægelse.

Yin Yoga fokuserer meget på meridianerne fra TCM (traditionel kinesisk medicin) og Kristine Marie Rost forklarede hvordan man med Yin Yoga kan strække bindevævet på en sådan måde at man stimulerer bestemte meridianer. Yin Yoga arbejder således mod at frigøre stagnation i bestemte meridianer ved at strække det bindevæv som de relaterer til.

Tilbage til min oplevelse. Jeg forventede som sagt en slags restorativ yoga, hvor jeg virkelig kunne slappe af. Det fandt jeg hurtigt ud af, at jeg måtte revidere. Vi blev guidet ind i en position og fik puder og blokke til at støtte os, så vi kunne slappe af. Derefter skulle vi fokusere på vores åndedræt og tilbringe 3-5 minutter i denne position. Efterhånden som kroppen begyndte at give slip kunne jeg virkeligt mærke hvordan strækket trængte langt ind i kroppen og påvirkede områder, som jeg normalt ikke ville nå ind til med mine normale stræk. Nogle gange kan et stræk godt føles ubehageligt, men man ved at det gør godt bagefter. Yin Yoga bød på en form for stræk som jeg ikke havde prøvet før. Stillingen var ikke ekstremt yderliggående, dvs. den belastede ikke mine led, men ikke desto mindre blev det dybere end nogen anden form for stræk som jeg hidtil har prøvet. Jeg tror virkelig at det skal prøves for at man kan forstå det.

Efter workshoppen tænkte jeg lidt over, hvordan Yin Yoga relaterer til for eksempel Rolfing og akupunktur. Jeg synes det er glimrende at man i Yin Yoga får en metode, hvor man ved egen hjælp kan søge dybere ind i sin krop og give den hvad den har brug for, og som sådan er den en et glimrende supplement til Rolfing og akupunktur.

Akupunktur kan meget målrettet gå ind og arbejde med en problematik på enten organ- eller meridianniveau. Dette kræver en meget grundig viden om TCM og en evne til at diagnosticere, så man kan bestemme hvad den enkelte person har brug for.

Rolfing arbejder med bindevæv, og ja, i den forstand kan man sige at Yin Yoga beskæftiger sig med det samme, men den afgørende forskel er, at en Rolfer laver strategiske stræk af bindevævet på en sådan måde, at kroppen kan vende tilbage til en tilstand af ligevægt, strukturelt set. Optikken er således afgørende anderledes.

Overordnet set mener jeg således ikke at Yin yoga kan adressere problemer lige så specifikt som Rolfing og akupunktur, men det vigtige her er at Yin Yoga giver en mulighed for at arbejde på disse ting selv på en sådan måde at ens overordnede tilstand helt sikkert vil blive bedre. Jeg er således meget positiv over at have prøvet Yin Yoga og jeg glæder mig meget til at Nadia Lunn fra the Yoga-Collective bringer Yin Yoga til Århus i den nære fremtid. Jeg skal i hvert fald hen og prøve det igen!

Pin It on Pinterest