UPDATE: I denne video demonstrerer Kasper god siddeteknik.

I dag skal det handle om det at sidde.

Jeg får generelt mange klienter som klager over smerter i ryg, skuldre eller nakke. Jeg bemærker med det samme hvordan deres kropsholdning helt sikkert er en del af de problemer de fortæller om. Helt tydeligt bliver det når de sætter sig ned!

ondt-i-lænden-stramme-hoftebøjere-lændesmerte

Hvis vi kigger på et kontor, et klasseværelse, en forelæsningssal på universitet eller andre steder hvor folk tilbringer meget tid siddende, så vil man typisk se en gruppe af mennesker med sammenfalden kropsholdning: brystet mangler løft, skuldrene hænger fremme og nakken er fremskudt. Hvis vi går ind og spørger disse mennesker om de nogensinde har problemer med enten ryg, nakke eller skuldre, hvor mange tror du så vil svare ”ja”? Rigtig mange af dem!

Hvorfor er det så svært for os at sidde korrekt (dvs. på en måde som er hensigtsmæssig for vores kroppe)?

Den primære grund er nok at vi er skabt til at bevæge os, løbe, gå, klatre, kravle, osv., men det behøver vi ikke at diskutere her. Den årsag som jeg vil kigge på i dag ligger i bækkenet. Det vi ser når vi kigger på folk som sidder ned er deres hængende skuldre og fremskudte hoved, men vi glemmer at se på fundamentet, nemlig bækkenet. Den primære årsag til at folk ikke kan sidde rank foran et skrivebord er ikke, at det er hårdt at sidde rank hele tiden. Den primære årsag er, at folk ikke forstår hvordan bækkenet kan skabe et stabilt fundament for en god siddende kropsholdning!

Det er vigtigt her, at man får en bedre forståelse af anatomien i bækkenet, og specielt at man lærer at finde sine sædeknogler. Hvis du sidder naturligt rank på en hård stol, så vil du kunne mærke dine sædeknogler. Du finder dem ved at tage fat i balderne og så bevæge dig indefter med retning mod bækkenbunden indtil du støder på knogle.

Den anatomiske placering kan ses her:

Kigger man på en gennemsnitlig person, så vil man se hvordan han sidder sammenfalden med krum ryg. Jf. billedet her.

Her kan man se hvordan personen faktisk hviler bag ved sine sædeknogler, hvilket fører til den krumme rygholdning. Dette sker automatisk når man ruller halebenet ind under sig, hvilket billedet fint illustrerer.

Hvis man i stedet ruller bækkenet frem, dvs. at man stikker bagdelen/halebenet bagud, så kan man se hvordan fundamentet ændres. Nu er man i stedet oven på sædeknoglerne eller måske endda en smule foran dem. Dette tillader at man kan bevare rygsøjlens naturlige S-form og DERFOR behøver man faktisk ikke at bruge nogen videre energi på at holde denne position.  Jf. Billedet her.

Dette er jo meget enkelt. Problemet er dog at folk meget ofte ikke kan gøre det, selv hvis de får det at vide. Det afgørende punkt er at man får løsnet hofterne, så bækkenet frit kan indtage en position som støtter rygsøjlen, men desværre er det de færreste som frit kan gøre det. Endnu sværere bliver det hvis du har tilbragt mange år foran et skrivebord. Derfor er det at vi i Rolfing lægger stor vægt på at få løsnet de relevante vævsstrukturer for derefter at arbejde på hvordan man sidder.

Jeg synes at det er vigtigt at man får arbejdet med sin krop så man kan finde denne form for neutral støtte i en siddende position uden alle mulige ergonomiske hjælpemidler. Jeg synes ikke at der er noget i vejen med at få hjælp fra disse redskaber, men jeg synes at det er vigtigt at man samtidig bygger kroppen op så den kan blive uafhængig af disse. Vi skal altid kunne finde hvile og balance i vores krop, uden hjælpemidler!

Er dette relevant for dig? Hmm… måske jeg i stedet skulle spørge: Hvordan sad du mens du læste dette?

Hvis du vil vide mere om Rolfing og den måde vi arbejder med kropsholdning, siddende såvel som stående og i bevægelse, så kontakt mig endelig.

Pin It on Pinterest