Hos Tairo Klinik bruger vi triggerpunktbehandling når vi vurderer at det giver bedre resultater end vores andre terapeutiske virkemidler.

Triggerpunktbehandling kan være en utrolig effektiv behandlingsmetode til behandling af spændinger i bevægeapparatet, dvs. triggerpunktbehandling kan hjælpe til at låse en sammentrukket muskulatur op. Det er nemlig sådan at når vi overbelaster bestemte muskler eller når vi bliver udsat for en ulykke eller lignende, så har kroppen en tendens til at skabe myoser eller muskelspændinger bestemte steder i kroppen, da disse sammentrækninger virker beskyttende på en ellers sårbar muskulatur. Ved at løsne disse myoser, så kan vi få en afslappende effekt i hele muskulaturen.

Triggerpunkter er også terapeutisk interessante, da de ofte er årsag til det man kalder refereret smerte. Dvs. de skaber en smerte andetsteds i kroppen end hvor de selv er. Dette kan vanskeliggøre en behandling, da man her ikke får gode resultater ved blot at arbejde i smerteområdet, men hvis man kender til triggerpunkter, så ved man hvilke områder man skal undersøge for at finde de punkter som er årsag til smerten. Dette kan man læse mere om i Travell og Simons’ ”The trigger point manual”.

Her er et eksempel på hvordan iskiaslignende smerte kan komme fra en spændt baldemuskel.

 

Her er et eksempel på hvordan hovedpine kan komme fra en halsmuskel som hedder sternocleidomastoideus.

 

Og til sidst et eksempel på hvordan knæsmerter kan komme fra triggerpunkter oppe i lårmusklen.

 

En lille anekdote: John F. Kennedy er en af mange som har fået stor glæde af triggerpunktbehandling. Det er måske de færreste som ved det, men John F. Kennedy beskadigede sin ryg i den tid han var i militæret. Han blev opereret i ryggen, men det blev kun værre og værre. Lægerne forsøgte at hjælpe ham med forskellige former for smertestillende medicin, men intet hjalp. Han var endda i perioder nødsaget til at bruge krykker.

Men så mødte han Janet Travell, som på det tidspunkt var i gang med at udvikle triggerpunkt-terapien. Hun gav ham regelmæssige behandlinger og efter kun nogle få uger begyndte han at få det bedre. Her ser vi et klart eksempel på hvordan muskelspændinger var årsag til de store smerter som John F. Kennedy oplevede. Hvis disse muskelspændinger ikke var blevet adresseret, så ville smerterne kun være blevet værre og værre.

I anerkendelse af den rolle Janet Travell spillede i at bringe ham tilbage til et liv i mindre smerter udnævnte John F. Kennedy hende til hans personlige læge i det hvide hus (hun var i øvrigt den første kvindelige praktiserende læge i det hvide hus!).

Det er ikke bare rygsmerter som lader sig behandle med triggerpunkter. Det er alt fra musearm, hovedpine, hælspore, knæsmerter, osv. Hvis du har smerter som du bare ikke kan komme til livs, så kan det være at du har nogle triggerpunkter som skal afspændes. Hvis du vil vide mere, så er du velkommen til at kontakte Tairo Klinik.

Pin It on Pinterest