Nu om dage ser vi flere og flere mennesker med denne kropsposition. Ikke alene ser det ikke særlig godt ud, det kan også have store konsekvenser for dit overordnede helbred og velvære. I denne artikel vil jeg forklare hvorfor dette sker, og vigtigst af alt, så vil jeg forklare hvordan du kan afhjælpe det.

Kroppen er rigtig klog. Tilbringer du meget tid i denne position, så vænner kroppen sig til det og den begynder at forbinde det med noget normalt og den vender derfor tilbage til denne position hele tiden. Dette opnår kroppen ved at gøre nakken kort bagtil og lang (svag) fortil. Denne strategi virker dog kun på kort sigt, da nakken får rigtig dårlige funktionsbetingelser i denne position, hvilket derfor over tid fører til smerte og stivhed.  (se billede nedenfor)

 

2015-08-02 13.15.19

Det overrasker derfor ikke nogen, når rigtig mange i dag døjer med nakken. Mange af os tilbringer en stor del af vores vågne timer foran en computer, og hvis det ikke er en computer, så er det en mobiltelefon eller andet elektronik som får os til at stå og hænge. Dette fører til et moderne fænomen kaldet mobilnakke, som netop er denne hængende position, hvor hovedet hviler et godt stykke foran kroppens midtlinje.

Har du mobilnakke, så anbefaler jeg, at du gør en indsats for at styrke forsiden af din nakke, så du undgår alle de følgeproblemer som kommer af en lang forside og kort bagside i nakkepartiet. Det er nemlig sådan, at ingen problemer kan betragtes i isolation. Har man mobilnakke (fremskudt hovedposition), så fører det til en anden distribution af kraft og vægt ned gennem ryggen. Det er derfor ikke uhørt, at folk med mobilnakke også har ondt mellem skulderbladene og ofte også ned i lænden. De tænker sjældent på, at problemet starter oppe ved nakken, men det gør det ofte!

I videoen nedenfor gennemgår jeg en øvelse, som er god til at adressere svaghed i forsiden af nakken og således skabe mere længde i bagsiden af nakken. Du kan også vælge at læse beskrivelsen under videoen.

 

 

Tjekliste:

  • Lig på ryggen, bøj knæene op.
  • Træk hagen ind (lav dobbelthage).
  • Løft hovedet fra jorden med hagen trukket ind.
  • Hold denne position.
  • Sænk langsomt hovedet ned igen.
  • Slap af.
  • Gentag 5-10 gange af 3-5 sekunders varighed, 2 gange om dagen.

 

Hvis du har tilbagevendende hovedpine og kæbespændinger, så foreslår jeg, at du forsøger at adressere dette først ved at strække en skrå nakkemuskel ved navn sternocleidomastoideus (Se hvordan du gør det her). Når du har fundet lindring i dine symptomer gennem strækkene og gennem bevidsthed om din kropsholdning, så er det tid til, at du kan begynde at arbejde med styrken i din nakke. Til det formål egner øvelsen ovenfor sig rigtig godt.

neutral nakkeposition

Hvis du har ondt mellem skulderbladene eller længere nede i lænden (måske døjer du endda med iskias) og du tror, at du har mobilnakke, så vil jeg anbefale, at du prøver at lave denne øvelse til forsiden af nakken og samtidig forsøger at ændre din daglige nakkeposition til noget som strukturelt og funktionelt tjener dig bedre (dvs. neutral nakkeposition).

En sådan ændring vil nemlig ændre arbejdsfordelingen ned gennem din ryg og på den måde vil du give ryggen bedre mulighed for at udbedre de problemer som du døjer med. Og så får det dig også til at se 10-15 år yngre ud, hvilket jo bare er en bonus 🙂 

Yoda phone

Master Yoda kan slippe af sted med ”mobilnakke”, da han har KRAFTEN til at støtte hovedet med. De af os som ikke mestrer KRAFTEN er bedre tjent med at holde hovedet i neutral position.

 

Du kan finde flere øvelser på vores video-sektion.

Skriv endelig en kommentar i feltet nedenfor og lad os vide hvordan øvelsen var for dig. Hvis du kunne lide denne video, så giv os et synes om og del endelig med venner og bekendte.

Hvis du gerne vil forblive opdateret på lignende blogindlæg, så følg os på bloggen eller giv os et like på vores Facebook side.

Fandt du dette indlæg interessant, så vil du måske også kunne lide disse indlæg:

Kunne din nakke være skyld i tilbagevendende hovedpine og kæbespændinger? Del 1

Har dine rygmuskler glemt hvordan de skal holde dig rank?

Har du kroniske nakkesmerter, så læs med her

Pin It on Pinterest