Hænge Tairo Klinik skuldresmerter

I dag skal vi finde ud af, hvordan vi giver vores skuldre, nakke og øvre ryg lidt kærlig opmærksomhed. Det gør vi ved at indføre en daglig øvelse som vi alle kender og som vi sikkert alle har haft det sjovt med som barn, nemlig at hænge!

En korrekt udført hængeøvelse har potentialet til over tid at omforme dine skuldre strukturelt, så du kan forebygge afklemning og afrivning af senerne relateret til din rotator cuff, overkomme stivhed og genvinde din ungdoms fleksibilitet.

Hvordan er skuldrene skabt til at blive brugt?

Det spørgsmål vi må stille os selv er: hvordan er skuldrene skabt til at blive brugt? Skal de gerne sidde på en hængende, sammensunken overkrop, mens de tager sig af opgaver på computeren eller telefonen? Eller er de skabt til at være dynamiske og vægtbærende i deres fulde bevægelsespotentiale? Lidt ligesom aberne der svinger sig i lianerne? Hvad tænker du?

Ved at hænge arbejder vi både med stræk og med vægt samtidig med at vi bringer skuldre og øvre ryg ind i en position som vores hverdag oftest ikke kræver af os. Det betyder at denne øvelse samtidig er modvægt til den tendens som det moderne samfunds arbejdsopgaver bringer os i. Vores skuldre har rigtig meget til fælles med aber, og vores skuldre har ikke haft tusinder af år til at tilpasse sig de radikale ændringer som vores moderne samfund konfronterer dem med. Det er vigtigt at have dette in mente, så vi kan imødekomme de behov som vores skuldre har for bevægelse.

Problemet er manglende brug, dvs. inaktivitet

Mange skulderproblemer er et problem som bunder i mangel på brug – ikke nødvendigvis fordi vi bruger dem forkert. Hvis du aldrig hænger, så vil din krop heller ikke være god til at arbejde i den position. Som med alt andet i kroppen, sø gælder devisen: Use it or lose it!

Hvis skuldrene ikke bliver brugt i følge deres design, så vil kroppen tænke at den ikke har brug for en bestemt bevægelse. En konsekevns heraf er indsnævring, afklemning, forkalkning, etc. Kært barn har mange navne. Hvis vi forebygge den slags dårligdomme, så handler det om at få hænderne over hovedet og få lagt noget vægt igennem.

Men lægen siger…

”Lægen siger det er knogle mod knogle i min skulder…” Mange klienter nævner dette og det kan meget vel være rigtigt. Men ortopædkirurgen John M. Kirsch hævder, at hans erfaring er at hængeøvelsen kan omforme skulderen, så der igen kommer plads. Alt sammen uden operation. I forsvar for hans påstand henviser han til Kauai studiet.

The Kauai study

Der var 92 deltagere i Kauai studiet.

  • SIS (subacromial impingement syndrome)/Indeklemningssyndrom i skulderen: 70 personer.
  • RC (rotator cuff) afrivning med MRI diagnose: 16 personer.
  • Kapsulit (frossen skulder): 4 personer.
  • Osteoarthritis (slidgigt) i skulderleddet med svær grad af indeklemning (subacromial impingement syndrome): 2 personer.

Ud af de 92 kunne 90 af deltagerne vende tilbage til normale dagligsdagsaktiviteter uden smerte og bevare effekten efter opfølgning flere år efter (alt fra 1 til 28 år efter). 2 af deltagerne var endda blevet indstillet til at få en kunstig skulder inden hængeøvelserne, men de kunne aflyse operationen. 2 deltagere trådte ud af studiet af private årsager.

Hvem skal hænge?

ALLE skal hænge. Ikke alene kan disse øvelser afhjælpe skuldersmerter – de forebygger dem også. Selv hvis du er blevet diagnosticeret med indeklemningssyndrom i skulderleddet, en rotator cuff skade eller afrivning (ofte supraspinatus-senen) eller en frossen skulder, så kan du stadig lave denne øvelse. Det eneste kriterium i følge Dr. Kirsch er, at man kan løfte armen op til horisontal med god styrke. Kan man det, så kan man roligt gå i gang med at hænge, da man med hænderne over hoevedet ikke kan lave yderligere skade på de strukturer.

Hvis du til gengæld ikke kan løfte armen op til horisontal, så kan det være at skaden er så fremskreden, at operation måske er den eneste udvej

Hvem skal ikke hænge?

Hvis du har ustabile skuldre eller en historik med skuldre som kan gå ud af led, hvis du er ved dårligt helbred eller har svær grad af osteoporose (knogleskørhed), så skal du være meget forsigtig med øvelsen eller afholde dig fra at gøre den. Hvis du har uforklarlige skuldersmerter gennem flere uger, så kontakt din læge så du kan få en afklaring.

Se så at komme i gang – allerede i dag!

Nu er det bare med at komme i gang med øvelsen. Vi har gennemgået de forskellige skridt i videoen nedenfor. God fornøjelse med at finde din indre abekat!

 

Pin It on Pinterest