I dag vil vi kort introducere en behandlingsform, som vi ofte bruger i klinikken, nemlig cupping. Cupping består grundlæggende set i, at man sætter en kop hen over et smertefuldt område eller et specielt akupunkturpunkt, hvorefter man skaber et undertryk, som suger huden og det underliggende væv op i koppen.

Velkendte mærker på atleter på tv

I senere tid er cupping kommet mere frem i medierne igen efter, at flere atleter gjorde brug af metoden under de Olympiske lege i Rio i 2016. Måske så du Michael Phelps med de velkendte mærker fra cupping.

Topatleter er bestemt ikke de eneste som føler stor gavn af metoden, men hvis topatleter (som hele tiden skal fintune deres kroppe og holde dem i topform) føler, at de forbedrer deres præstation med cupping, så er det nok værd at kigge nærmere på, men hvem har egentligt fået denne underlige ide?

cupping tairo klinik

Et nyt modefænomen?

Er cupping blot et nyt modefænomen, som ikke vil stå tidens prøve? Svaret er entydigt NEJ, da cupping faktisk har været i brug i flere tusinde år. Det har været brugt over hele verden – i Østen såvel som Vesten. I tidligere tider var det endda en gammel husmoderkunst i Europa at kunne behandle smerter med kopper. Vi kan finde flere gamle skrifter, blandt andre Ebers papyrus, som dokumenterer brug af cupping i oldtiden.

Klassisk cupping – Kinesisk medicin

Klassisk cupping går ud på at opløse stagnation og bevæge blod. Grundtanken er nemlig, at smerte altid er forbundet med manglende flow i meridianer og de dertilhørende muskulære bindevævslinjer. Dvs. i kinesisk medicin, så kigger vi på vævet og stiller en kinesisk diagnose inden vi vælger at sætte kopper på et bestemt område. Klassisk set brugte man kopper af horn, bambus og meget mere, og man brugte ild til at skabe et undetryk i koppen. I dag anvender man ofte plastikkopper, som påføres et undertryk med en manuel pumpe. Dette gør arbejdet lettere og mere sikkert for patienten.

Hvordan virker det?

cupping ryg Kinesisk medicin siger, at kopperne bevæger qi (energi) og blod, men ofte er vi Vesterlændinge ikke helt tilfredse med den type forklaring.

Faktum er, at vi endnu ikke helt ved, hvordan det fungerer, men vi ved, at det VIRKER på mange ting, såsom:

 • Smerter generelt, herunder knæ, ankler, hofter, lænd, ryg, skuldre, albuer, nakke og meget mere.
 • Gigt, herunder slidgigt.
 • Manglende cirkulation.
 • Tunghed i kroppen.
 • Appelsinhud (cellulitis) – dette er efterhånden meget brugt, da det øger blodgennemstrømningen til huden.
 • Fordøjelsesproblemer, herunder diarre, forstoppelse og luft i maven.
 • Facilitering af naturlig Udrensning/Detox.
 • Væskeophobninger og hævelse.
 • Forbedret restitution og performance hos sportsfolk.
 • Hovedpine og migræne.
 • Og meget mere.

Øger man blodgennemstrømningen til et bestemt område, så vil kroppen i højere grad have mulighed for at reparere på beskadiget væv og udskille de ting, som ikke har bevæget sig videre i systemet efter gamle skader. Derfor kan man også blive træt efter behandlingen, da kroppen er blevet sat på ekstra arbejde.

Moderne innovation

moderne cupping musclecupI de senere år er der blevet udviklet udstyr, som tillader en mere avanceret brug af cuppingterapien. Her anvendes store såvel som små kopper tilkoblet en maskine, som kan levere et stabilt tryk. Med denne maskine kan man også anvende varierende tryk i forskellige intervaller, hvilket øger blodgennemstrømningen yderligere. Denne behandlingsform har vist sig meget effektiv i arbejde med restitution og performance for specielt atleter.

Vil du vide mere om specialtræning til forbedring af restitution og performance, så læs med her.

De store fleksible kopper har også vist sig aldeles effektiv ved slidgigtsproblemer, hvor man grundet smerte har svært ved at få den cirkulation til leddet, som vil gøre det muligt at forbedre tilstanden i leddet. Cuppingen er her et vigtigt skridt for disse mennesker til at kunne komme til at øge deres aktivitetsniveau, så de selv kan holde deres led vedlige.

Et studie i Tyskland fra 2012 viste, at 40 patienter med slidgigt i knæet, som undergik behandling med store kopper, fik en signifikant smertelindring, forbedret funktion og øget livskvalitet. Læs studiet her.

Cuppingmærker eller det nye sort inden for kropskunst

Cupping efterlader mærker på kroppen – nogle gange er det blot en svag rødme, mens de andre gange kan efterlade en kraftig formørkning i vævet. Dette er uproblematisk, men det er selvfølgelig noget man skal være opmærksom på, hvis man skal til gallafest iført en kjole med åben ryg eller lignende (ellers skal man i hvertfald være forberedt på en masse spørgsmål). Jo større problemer og jo mindre cirkulation en person har i det pågældende område, jo kraftigere og mørkere vil mærkerne blive. Typisk vil mærkerne forsvinde inden for 1-2 uger, men ved meget kraftig stagnation kan det tage længere tid. Bruger man cupping regelmæssigt vil mærkerne i de fleste tilfælde blive mindre og mindre, som et resultat af den øgede blodgennemstrømning. Dette reflekterer således også sundheden i huden og vævet nedenunder.

Bivirkninger

Bivirkningerne ved cupping er meget få og generelt harmløse. Man kan opleve træthed, øget tissetrang, lidt ømhed i huden og som sagt ovenfor, så får man mærker i huden.

Kontraindikationer

Cupping er generelt en meget sikker behandlingsform, men vi bruger det dog ikke på akutte skader. Vi er desuden forsigtige med behandling på folk med blødersygdomme, cancer og graviditet.

Tairo Klinik

Hos Tairo Klinik ser vi altid på den enkelte person, så vi kan vurdere hvad hver enkelt person har brug. Cupping er ikke altid indikeret, men når det er, så indgår det i en helhedsplan for, hvordan vi kan bringe patienten tilbage til optimal helbred. Det involverer en funktionel analyse af den måde kroppen bevæger sig på, en kinesisk medicinsk diagnose, en handlingsplan for hvad den enkelte kan gøre derhjemme og meget mere. Vi arbejder blandt andet med Rolfing, Rolf Movement, Akupunktur, NKT, P-DTR, Buteyko og som sagt også cupping (herunder moderne cupping).

Er du interesseret?

Kontakt os i dag og få en tid, så vi kan lave en plan for, hvordan du kan nå dine helbredsmæssige mål.

 

 

Pin It on Pinterest