Mythbuster: “Jeg er alt for stiv til yoga”

af | jan 8, 2020 | 0 Kommentarer

Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har hørt den udtalelse komme ud af munden på ældre såvel som unge, der tror at de er for stive og derfor hellere må fortrække til træningscenteret, hvor de kan løfte nogle vægte. 

DET KUNNE IKKE VÆRE MERE FORKERT

Yoga forudsætter ikke at du er smidig inden du går i gang, lige så vel som styrketræning ikke forudsætter at du er stærk inden du begynder at løfte vægte. Det er selve processen i træningen, som gør at man bliver enten smidigere eller stærkere. 

Alligevel foretrækker de fleste stive mennesker at undgå yoga. Det kan jeg på mange måder godt forstå.

Det kan nemlig være utroligt svært at arbejde med sin stivhed, hvis man tror at det handler om at nå ud i en given yogastilling. Men yoga handler ikke om det, uanset hvad mange tror. 

Nej, det handler nemlig mere om det arbejde du gør i stillingen. Hvis du gør det rigtige arbejde, så vil din krop blive stærkere og du vil, lidt efter lidt, blive smidigere og mere bevægelig. 

Det må jeg hellere forklare lidt mere om.

Hvad er et stræk egentligt?

 

Den populære opfattelse er at noget bliver længere når noget strækker, men personligt kan jeg bedre lide at tale om at noget trækker sig sammen og noget andet giver efter. En decideret længdeforskel finder man nemlig ikke. 

Men hvad er et stræk så?

Et stræk er et signal fra dine muskler til din hjerne som fortæller at du er ved at være nået grænsen for hvor langt du kan komme ud i en given position.

Hvorfor er det vigtigt for hjernen at vide det? Jo, fordi hvis vi bevæger os længere så vurderer den at vi ikke er stærke nok til at bringe kroppen sikker tilbage i havn og konsekvensen bliver skade. 

Så stræk er et signal som forebygger at du skader dig selv ved at bevæge dig for langt ud i en position som du ikke er stærk nok til at komme tilbage fra

Men alligevel jagter vi den intense strækfornemmelse

Ja, det er rigtigt at folk jagter den fornemmelse, fordi de tror at jo mere ondt det gør, jo mere effektivt er det, men det er forkert.

Istedet skal du tænke, at jo længere du kan komme ud i en stilling med en oplevelse af kontrolleret stræk og styrke/stabilitet, jo bedre er det. 

Hvorfor det?

Fordi på den måde omprogrammerer du din hjerne til at forstå at den her position er tryg for dig, dvs. at du ikke bliver skadet ved at være der. Når det sker, så vil færre stræksignaler blive sendt afsted og du vil nyde din yoga i højere grad. 

Hvordan kan du så arbejde klogt med stræk i yoga? 

Først og fremmest handler det om at arbejde med kroppen – ikke imod den!

Det vigtigste man skal forstå er at vi skal arbejde os ind i stillingen, dvs. vi skal vide hvordan vi aktiverer de muskler som bevæger os ind i stillingen.

Når vi bruger de rigtige muskler, så begynder de udstrakte muskler nemlig at slappe af og intensiteten i strækket vil aftage. Samtidig bliver du stærkere fordi du faktisk arbejder på at aktivere dine muskler. 

Der er mange andre tricks inden for yoga’en som kan åbne din træning op til højere niveauer, men det mest grundlæggende er det ovenstående.

En essentiel grundtanke i yoga: Ahimsa – ikke vold

I en af grundsøjlerne i yoga taler man om ahimsa (det ikke at gøre vold). Ofte bliver det fortolket som om at vi ikke må gøre vold på andre mennesker, men fortolkningen burde være meget bredere, nemlig at vi heller ikke må gøre vold på os selv, hverken fysisk eller følelsesmæssigt.

Meget træning bliver dog til en slags vold på kroppen og sindet, men dette er ikke yoga. Yoga forener krop og sind gennem en viden om hvordan man bevæger kroppen – ikke om hvor langt man kommer ud i en stilling.

Derfor siger jeg ofte at det er det korrekte arbejde i stillingen som giver de sundhedsmæssige effekter, ikke positionen selv. Man kan sagtens se mange naturligt smidige mennesker som sagtens kan komme i diverse yogastillinger, men hvis de ikke har lært at lave det rigtige arbejde, så udebliver effekterne.

Effekten kommer af det arbejde som specifikke stillinger kan få kroppen til at lave, hvis personen ved hvordan. Ved at aktivere bestemte muskler er der andre muskler som slår fra og vi får faciliteret transport/udveksling af blod og information (proprioception) i gennem kroppen og nervesystemet. 

Hvad så nu?

Det at lave det rigtige arbejde i yogastillingerne er essentielt for enhver yogapraksis, hvis du ønsker at gøre fremskridt og undgå skader. Derfor er det vigtigt at du søger instruktion fra en som ved noget om dette og som kan guide dig. Ellers risikerer du at stå stille i din yogapraksis og i værste fald at blive skadet.

Hvis du ikke har nogen til at guide dig, så væn dig til at sætte farten lidt ned i din praksis. Mærk din krop og bliv opmærksom på de dele som er aktive, så det ikke kun handler om at strække. Se hvordan du kan blive mere og mere præcis med dine aktiveringer og mærk hvordan det påvirker oplevelsen af stræk i din krop.

Følgende spørgsmål kan være med til at guide dig et godt sted hen i din praksis: 

  1. Gør du vold på dig selv i din træning/yoga?
  2. Bruger du dine muskler aktivt, når du går ind i en yogastilling?
  3. Kunne du have glæde af at kigge lidt mere på HVORDAN og HVORFOR, snarere end bare at have fokus på stillingen?

Dine egne, individuelle svar på disse spørgsmål skulle gerne fortælle dig om du har brug for at kigge din praksis efter i sømmene eller ej.

Under alle omstændigheder ønsker jeg dig en god rejse! 🙂

Kategorier

Pin It on Pinterest