Kunne din nakke være skyld i tilbagevendende hovedpine og kæbespændinger?

af | jul 13, 2015 | 69 Kommentarer

Hovedpine og kæbespændinger er blevet en folkeepidemi. 

De forstyrrer alle aspekter af vores liv og nogle gange virker det til at de ikke vil forsvinde. Selvfølgelig kan smertestillende medicin nogle gange hjælpe, men det vender altid tilbage. Og du er ved at være godt og grundigt træt af det.

Men hvad nu hvis problemet ikke er i kæben eller hovedet. Hvad nu hvis det hele faktisk handler om din nakke og en meget vigtig muskel i den?

Og hvad nu hvis du faktisk kan løse problemet ved at strække denne muskel i 1-2 min dagligt?

Lad mig vise dig hvad årsagen til dine kæbespændinger og hovedpine kunne være, OG en øvelse som som har en god chance for at hjælpe dig med at komme dine smerter til livs. 

Kongemusklen i nakken – og skurken 

Nakken er meget vigtig. Den bærer og holder hovedet, og forbinder hovedet til overkroppen. Sker der noget i nakken, så påvirker det alt som de mange nakkemuskler hæfter til, herunder selvfølgelig også hovedet. Og tro mig, nakken er en kompleks størrelse, som kan mange ting. Men når noget er komplekst, så er der også flere ting som kan gå galt, når en ubalance/skade først begynder at spille ind. 

Blandt nakkens mangle muskler er der en muskel som i særdeleshed fortjener opmærksomhed, nemlig sternocleidomastoideus musklen (SCM).

Sternocleidomastoideus er en kompleks skrå halsmuskel, som skaber foroverbøjning (flexion) og bagoverbøjning (extension) i nakken. Desuden kan den sidebøje og rotere nakken.

Den går fra et område bag øret ned til et punkt på dit kraveben og dit brystben. Hvis du står foran spejlet og drejer hovedet til venstre, så vil du kunne se din højre SCM træde frem. Lær den at kende – den er vigtig!

Det er lige præcis den muskel, som ofte skaber alle problemerne og det er selvfølgelig ikke overraskende, at en så kompleks muskel kan skabe mange problemer for mennesker som bruger kroppen meget ensidigt. 

Mange af os bliver nemlig utrolig spændte i denne muskel pga. fastlåste arbejdsstillinger kombineret med en ludende holdning, hvor hovedet hviler et godt stykke foran vores centerlinje.

Et hængende hoved betyder at nakken (og derfor også SCM), er nødt til at arbejde hårdere. Selv få centimeter fra din centerlinje kan betyde at nakken skal bære adskillige ekstra kilogram vægt. 

Så stram op i din holdning, hvis du vil undgå at nakken skal brokke sig for meget.

Men hvorfor giver den hovedpine?

Sternocleidomastoideus spiller en afgørende rolle for strukturel balance i nakken. Den hæfter på blandt andet kravebenet og kraniekanten, og indgår i længere muskel- og bindevævskæder, som rækker lige ind i kæbe, kraniekant, tinding og skalpen.

Når man tænker på, hvilke strukturer den hæfter på, så er det ikke svært at forestille sig at den kan skabe rod i mange ting – og i særdeleshed ting relateret til hovedet.

Janet Travel (John F. Kennedys praktiserende læge og grundlægger af triggerpunktsterapi) mente at denne muskel var afgørende i håndteringen af alle kroniske nakkeproblematikker, hvorfor denne muskel måtte behandles, hvis man håbede på et positivt resultat.

Vejrtrækning – endnu en faktor

Vores vejrtrækning spiller også en stor rolle i forhold til denne vigtig halsmuskel.

Når vi sidder ned og falder sammen foran computeren eller tv’et, så får vi en udpræget tendens til at bruge de sekundære vejrtrækningsmuskler (blandt andet nogle halsmuskler som kan skabe løft i de øverste to ribben) i modsætning til vores primære vejrtrækningsmuskel, som er mellemgulvet (diafragma). 

Udover at vores vejrtrækning bliver mindre effektiv når vi bruger de sekundære vejrtrækningsmuskler, så kommer vi også til at belaste nakken mere.

Vores sekundære vejrtrækningsmuskler er nemlig ikke skabt til at være på arbejde hele tiden (modsat mellemgulvet), så de bliver hurtigt trætte. Derfor ender vi med at få kompensatoriske spændinger i regionen omkring nakke, hals og kraveben.

Det er tankevækkende at den holdning vi trækker vejret i kan påvirke nakken så meget, men det gør den og du er nødt til at blive opmærksom på det, hvis du ønsker at undgå spændinger i nakke og kæbe fremover.

Husk at vi trækker vejret ca. 25000 gange dagligt og at mange gentagelser af små ting kan føre til store problemer, hvis vi bliver ved med det. Det er ikke bjerget i horisonten, men stenen i skoen som gør at vi må opgive rejsen. 

Hovedpine er ikke det eneste symptom som kommer fra en stram SCM

Spænding i sternocleidomastoideus kan føre til mange forskellige symptomer/problemer. 

Det mest almindelige symptomer er hovedpine i kraniekanten, omkring øret, i tindingen og omkring øjnene. 

Men listen ender ikke her. En spændt SCM kan også være medvirkende faktor i uforklarlige kæbespændinger og således også være medvirkende til udefinerbare ansigtssmerter, såsom tandpine, øresmerter, etc.

Den kan også påvirke bihulerne og give anledning til svimmelhed. Således kan mange også opleve problemer relateret til deres rumlige orientering og balance når SCM ikke fungerer som den skal. 

Der er selvfølgelig også andre ting som kan forårsage disse ting, men hvis du kender til de her problemer, så prøv at behandle SCM først – der er en god chance for at den spiller en afgørende rolle i dine problemer. 

 

Strækket som løsner spændingen i din nakke

Det gode ved SCM er at det er en forholdsvis lettilgængelig muskel, hvis man ved hvordan man skal isolere den. Den kan forårsage en masse problemer, men er ofte let at behandle.

Hvis du døjer med hovedpine og kæbespændinger, så vil jeg anbefale at du prøver at gøre dette stræk 2 gange dagligt i 30 sek til hver side. Det er i alt 2 min – noget som ALLE har tid til!

Selv hvis du ikke har spændinger lige nu, så er det stadig et godt stræk at gøre som forebyggende arbejde. 

I videoen nedenfor gennemgår jeg strækøvelsen skridt for skridt, men du kan også læse beskrivelsen nedenfor.

Følg med her – skridt for skridt

  1. Start med at sidde rank på en stol. 
  2. Løft brystkassen en smule og træk hagen ind. 
  3. Tilt hovedet til den ene side (venstre), hvorefter du begynder at læne hovedet bagover. Her skulle du allerede begynde at mærke et lille stræk. 
  4. Begynd at køre kæben fremefter, hvilket intensiverer strækket. 
  5. Til sidst kan du tage modsatte sides arm og rotere den udefter, hvorefter du trykker håndroden ned mod jorden.

Alle disse elementer tjener til at gøre strækket så fuldstændigt, at man ikke kan kompensere nogen steder. Prøv engang og se hvad det gør for dig.

 

Sig farvel til hovedpine og kæbespændinger

 

Hvis man ønsker at undgå smerte og spænding, så er det vigtigt at forstå hvorfor det opstod. Det er altid det første skridt. Nu hvor du kender årsagen (vores ven med det lange navn), så er det nu tid til at komme i gange med strækket.

Dette stræk har hjulpet rigtig mange og jeg er sikker på at det også kan hjælpe dig.  Begynd allerede nu inden hovedpinen kommer igen eller bliver værre. 

Og skriv endelig en kommentar i feltet nedenfor hvis du har spørgsmål og lad mig vide, hvordan øvelsen var for dig. 

 

Mere fra Tairo Klinik

Hvis du kunne lide dette stræk, så anbefaler jeg at du supplerer med dette stræk, som vil hjælpe dig til at arbejde nakken endnu mere grundigt igennem. 

Begge stræk er en del af min guide, 8 enkle trin til smertefri nakke, som du kan få ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev

Du kan finde flere øvelser på vores video-sektion eller vores Youtubekanal.

Kategorier

Pin It on Pinterest