fod-fødder-sådan-går-du-optimaltHar du nogensinde tænkt på hvordan du går? Om du ruller gennem hele foden? Om du tramper rundt?
Eller om du altid er på listetæer? 

Uanset hvordan du går, så afspejles det op gennem din krop. De behøver ikke gøre ondt eller føles
som en begrænsning, men mekanikken i fødderne præger hele din krops funktion helt op til nakken. 

Hvorfor begynder jeg pludselig at tale om det? 

Fordi nu er folk lige vendt hjem fra ferie – og gæt hvad: rigtigt mange har ondt i lænden. Hvorfor? De har jo intet lavet. De har ligget ved poolen/stranden, spist godt og nydt lidt lejlighedsvis shopping, mens de slentrede rundt på feriebyens markedspladser. 

Har du genkendt problemet? Det virker uskyldigt, men er det ikke altid. Det at SLENTRE er ofte årsagen til det som jeg kalder shoppinglænd. 

Man går rundt uden det store formål, man tager små skridt og får ikke rigtig brugt de muskler omkring fødder, knæ og bækken som skal bruges i en god gangfase.

Konsekvensen? Ondt i lænden – tilsyneladende uforklarligt, men ikke når man først kan genkende problemet.

Hvordan løser vi det?

 

Sådan går du optimalt

Det at gå er en helt naturlig ting og behøver ikke blive over-analyseret. Men det at bevæge sig fremad betyder ikke at man gør det godt og effektivt. Her er et par tips som kan forbedre din gang, fremme dit udbytte og forebygge problemer i din krop. 

Brug hele din fod når du går

Gang på flad fod har en tendens til at reducere skridtlængde og fart og bidrager til at musklerne omkring lænd/bækken ikke aktiverer ordentligt.

Hjernen modtager mange oplysninger fra foden, som tillader kroppen at tilpasse sig det miljø vi befinder os i. Hvis fødderne er dovne, så bliver kvaliteten af de oplysninger som de sender til hjernen dårlige. Det fører til ineffektiv og upræcis aktivering op igennem de muskler som bruges i gangfasen. Forbedrer du dine fødder, så forbedrer du alt.

 

Fokuser på om storetåen bruges

Føler du at du kommer gennem storetåen når du går, så øger du sandsynligheden for at bruger dine balder når du går. Og når du bruger balderne, så aktiverer du de stabiliserende muskler omkring din lænd automatisk.

 

Øg din skridtlængde

Større skridtlængde tvinger dig til at bruge storetåen. Hvorfor det er godt kan du læse ovenfor.

 

 

Kig ud i horisonten

Et nedadrettet blik har en tendens til at sætte farten ned, reducere skridtlængde og blive mere fladfodet. Alt sammen noget vi ikke kan lide, hvis vi ønsker at aktivere ordentligt i vores ben, bækken og ryg. Og så er det heller ikke lækkert for nakken 🙂

 

Glem ikke øjne-hjerne-fødder samspillet

Desuden (og dette er vigtigt) så er det vigtigt at vi styrker samspillet mellem øjne/hjerne og fødder. Jo mere usikre vi er på vores fødder, jo mere tendens vil der være til at kigge ned og se efter hvor vi placerer fødderne. Dette påvirker kropsholdning og derfor også generel kropsfunktion.

 

Sving armene med krydsbevægelser så ben og arme går modsat af hinanden: venstre fod frem, højre hånd frem, etc. (kontralateralitet)

Krydsbevægelser er en essentiel del af den måde vi som mennesker bevæger os på. Det kommer automatisk og man kan ofte observere hvordan denne evne allerede udvikles hos børn når de lærer at kravle. Krydsbevægelser er således et sovende program som er til stede i os alle fra fødslen af.

Det er i øvrigt også godt for hjernen og for generel kreativitet. Tænk på hvor mange gode ideer vi ofte får når vi er ude at gå. Det handler om den måde som hjernen organiserer sig selv på med krydsbevægelser.

Desværre bliver vi ofte frarøvet muligheden for at bruge krydsbevægelser når vi bærer rundt på indkøbsposer, telefoner, tasker, mm. Sørg derfor at give armene lidt frihed, så du kan drage fordel af de programmer som din hjerne allerede har.

 

Sæt farten lidt op

Dette øger skridtlængden, hvilket fører til baldeaktivering, brug af storetå og automatisk aktivering af stabiliserende muskler omkring rygsøjlen, m.m.

Betyder det at jeg aldrig må gå langsomt?

Nej, selvfølgelig må du det. Ikke alene må du det – det skal du såmænd. Det er en meget naturlig ting at gøre, men ikke hele tiden.

Man kan sagtens gå naturligt og langsomt, men når vi sætter farten op og øger skridtlængden, så er der mange muskler som kommer til at aktivere per automatik og det gør det hele lidt lettere. Der er således en tendens til at med ekstra fart, så får vi bedre krydsbevægelser, mere baldeaktivering, bedre rotation i rygsøjlen og meget mere.

 

Og dette er nok det vigtigste: LÆG MOBILEN I LOMMEN!

Mobilen reducerer gangfart, skridtlængde, rumlig orientering og forværrer kropsholdning. Hold den i lommen og så er du allerede godt ”i gang” 😊

God tur!

 

PS: Døjer du med mobilnakke (eller vil du læse mere om det), så tjek vores blogindlæg her.

 

Pin It on Pinterest